O Dubrovniku

Dubrovnik se smjestio na samom jugu Hrvatske, kao biser Jadrana, prkosi vremenu i čuva svoju bogatu povijest i kulturu. Više od tisuću godina njegove povijesti učinile su ga europskim kulturnim središtem. Isprva kao malena zajednica, a s vremenom Grad doživljava procvat i postaje sjedištem neovisne Dubrovačke Republike. Dubrovčani ovladavaju umijećem pomorstva, pritom stvorivši flotu na Južnom Jadranu, koja se je mogla usporediti s onom koju je imala Venecija na sjeveru.


Dubrovnik je udaljen 25 km od međunarodne zračne luke Dubrovnik, redovno povezane s većinom europskih središta, te udaljenosti 90 km od autoputa, kojim je Hrvatska povezana s Europom. Osim vrlo dobre zračne i kopnene povezanosti Dubrovnik se može pohvaliti i odličnom pomorskom vezom. Dubrovačka luka je jedna od najposjećenijih na Mediteranu.


Grad poznat po svojoj kulturnoj baštini, stotine godina starim remek-djelima renesansne i barokne arhitekture, pogodne klime blagih zima i toplih te suhih ljeta, 250 sunčanih dana u godini, predivnim plažama, kristalno bistrim morem i miomirisnim mediteranskim biljem.


Mnogobrojni hrvatski pjesnici, pisci i slikari potječu iz Dubrovnika, koji je ostao vječiti izvor nadahnuća mnogim umjetnicima.


Neizostavni tradicionalni događaj Grada Dubrovnika je Festa Svetoga Vlaha. Svake godine održavaju se i brojne svjetske kulturne manifestacije, poput  Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovačkoga međunarodnog filmskog festivala i „Rachlin and Friends festivala“.


Dubrovnik je poznat po svojim bogatim gastronomskim delicijama, vrhunskim stonskim kamenicama te nekim od najboljih hrvatskih vina poput Plavca, Dingača, Pošipa i Postupa koji potječu iz dubrovačke regije. Neizostavni dio dubrovačke trpeze su i slastice poput  kontonjate, mantale, arancina, bruštulanih mjendula, suhih smokava, domaćih likera od voća, cvijeća i rakije s travama.